Invest

Κατασκευή του 108ου και 5ου Νηπιαγωγείων Αθήνας

Τον Αύγουστο του 2016 η ΠΕΤΚΑ ΑΕ ολοκλήρωσε το έργο της κατασκευής του 108ου και 5ου Νηπιαγωγείων Αθήνας, στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, στην περιοχή του Πολυγώνου.

Ο χώρος για την κατασκευή των νηπιαγωγείων βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές (κλίση περίπου 40%). Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς του οικοπέδου, που έφτανε τα 15 μέτρα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν σύνθετα προβλήματα θεμελίωσης και αντιστήριξης των πρανών. Για την αντιστήριξη των πρανών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των εδαφοηλώσεων, ενώ οι θεμελιώσεις των τριών κτιρίων των νηπιαγωγείων κατασκευάστηκαν σε δύο επίπεδα με κριτήρια την ασφάλεια και την οικονομία που πρέπει να έχει ένα δημόσιο έργο.

Το διδακτήριο τοποθετήθηκε στην νότια πλευρά του οικοπέδου και έγινε προσπάθεια οι αίθουσες διδασκαλίας να έχουν ένα καλό προσανατολισμό (ανατολικό). Μ' αυτή την τοποθέτηση προκύπτει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της υπάρχουσας υψομετρικής διαφοράς του οικοπέδου, έτσι ώστε η Α’ στάθμη του κτιρίου (αίθουσες διδασκαλίας) να έχει ισόπεδη πρόσβαση από την οδό Βώκου (για την είσοδο ατόμων με κινητικά προβλήματα). Αποτελείται από τρία στατικώς ανεξάρτητα κτίρια (Κ1, Κ2, Κ3):

• Κτίριο Κ1: Αναπτύσσεται σε μία στάθμη (Α’ στάθμη), η οποία περιλαμβάνει 2 αίθουσες διδασκαλίας, χώρους υγιεινής και ένα χώρο εισόδου στο διδακτήριο,

• Κτίριο Κ2: Αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες (Α’, Β’, Γ΄ στάθμη) και είναι μία ράμπα κυκλοφορίας που ενώνει όλα τα επίπεδα, στα οποία αναπτύσσεται το νηπιαγωγείο.

• Κτίριο Κ3 : Αναπτύσσεται σε τρεις κύριες στάθμες (Α’, Β’, Γ) και μία επιπλέον υπογείου, στην οποία τοποθετούνται όλοι οι χώροι των Η/Μ εγκαταστάσεων (μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, αντλιοστάσιο, αποθήκη κτλ.) και οι θέσεις στάθμευσης.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα διαμόρφωσης αύλειου χώρου, γι’ αυτό προβλέφθηκε η κατασκευή ενός στεγασμένου χώρου διαλείμματος στην Γ΄στάθμη, μαζί με την 2η είσοδο στο διδακτήριο. Περιμετρικά του διδακτηρίου διαμορφώνονται χώροι πρασίνου με χλοοτάπητα και φύτευση χαμηλού και υψηλού πρασίνου.

Στο διδακτήριο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν κατά το δυνατόν, οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων και συγκεκριμένα:

Με την κατάλληλη τοποθέτηση παραθύρων και φεγγιτών στους κύριους χώρους εξασφαλίζεται ο φυσικός φωτισμός και ο φυσικός αερισμός των χώρων. Επίσης προβλέπεται σκίαση των υαλοστασίων με οριζόντιες και κατακόρυφες κινούμενες περσίδες, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους.

Το ίδιο ισχύει και για τη ράμπα κυκλοφορίας, η οποία φωτίζεται από μεγάλα υαλοστάσια και ο φωτισμός της ενισχύεται με ανοίγματα στην οροφή.

Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του έργου ανταποκρίνονται πλήρως στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και προστασία των χρηστών, στις εσωτερικές συνθήκες άνεσης, στο σωστό φυσικό και τεχνητό φωτισμό, στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Οι εσωτερικές συνθήκες άνεσης και σωστής λειτουργίας επιτυγχάνονται με κεντρική εγκατάσταση μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, κεντρική θέρμανση με τοπικά θερμαντικά σώματα και λέβητα πετρελαίου, αλλά και κεντρική εγκατάσταση κλιματισμού σε όλους τους χώρους του εκπαιδευτηρίου με αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης και τοπικές μονάδες, ενσωματωμένες στην ψευδοροφή (σύστημα VRV).